1937 metų Strathisla ragavimas ir palyginimas su „modernesniu“ senu šeriniu viskiu iš Glendronach

Šis momentas, man kaip viskio mėgėjui, tikrai svarbus. Tuoj ragausiu seniausią (pagal pagaminimo metus) kol kas ragautąjį. Tai tarpukario Strathisla 1937. Viskio, kaip ir vyno ragavime labai svarbu palyginimo principas, todėl savo kuklioje dar neragautų mėginukų atrankoje susiradau mano nuomone verčiausią paragauti tuo pat metu – Glendronach 1972. Priežastys kelios, kodėl pasirinkau šį. Jis brandintas chereso statinėje. Tikėtina, kad Strathisla irgi gali būti brandintas būtent tokioje. Abu viskiai taip pat yra labai panašaus amžiaus (pirmasis yra apie 38, o Glendronach – 40). Todėl palyginsiu “anų laikų” ir “modernųjį” viskius. Jeigu galima 1972 metų viskį irgi vadinti moderniu.

Pradedu nuo Strathisla, nes šis silpnesnis. Maloniai stebina gaivumas. Tikėjausi labiau „užsistovėjusio“ viskio. Lakios, elegantiškos medaus, vaisių ir uogų natos. Skonis, kaip įprasta senam viskiui kiek atsiliko, tačiau vis tiek nudžiugino savo gaivumu, pakankama jėga kaip tokio stiprumo viskiui. Tikiu, kad tik išleistas turėjo daug daugiau jėgos. Ir jeigu jis būtų bent dabar populiaraus 46% stiprumo, tikiu, kad dar maloniau būtų nustebinęs.

Įsipilu Glendronach. Ir iškart suabejoju ar Strathisla šviesi spalva galėtų byloti apie brandinimą chereso statinėje. Nes šis – tamsus kaip reikiant. Ir jėgos daug daugiau – ryškesnės odos, kavos, šokolado natos. Įdomu tai, jog ir šiame radau rūgščių natų – uogų, rožių. Ar tai yra ilgai brandinto viskio natos? Iš patirties, lyginant su ragautais anksčiau, negaliu sutikti. Gal tai likusios sieros junginių suformuoti skoniai ir aromatai? Nespėliosiu – tiesiog pasimėgausiu abiejų viskių kompleksiškais aromatais.

Darant išvadą, galiu pasakyti, kad abu viskiai buvo puikūs, man pasisekė gauti jų mėginukus. Už Strathisla specialus ačiū Tim Forbes! Vertinant jų kainą ir retumą – tikrai drįsiu teigti, kad yra daug alternatyvų iš mažesnę kainą. Ypač Glendronach atveju. Kuomet už dar pakankamai teisingą kainą galima įsigyti 18-21 metų šios daryklos egzempliorius iš atrinktų statinių. Taip pat verta mėginti ieškoti Michel Couveur, kuris pripažino tik chereso statines, produktų. Šio nuostabaus žmogaus jau nebėra tarp mūsų, tačiau jo viskiai dar gana lengvai pasiekiami rinkoje. Žinoma, jeigu biudžetas neribotas, labai smagu paragauti ir palyginti įvairaus amžiaus viskių.