1968 metų viskių ragavimas

 

Sausio 16d. dieną „Šekpsyro“ viešbutyje, eilinės kasmėnesinės (gal geriau derėtų sakyti – neeilinės, dėl ragaujamų viskių ypatingumo) degustacijos metu teko paragauti keturis gėrimus, distiliuotus 1968-aisiais. Ragavome 3 viskius, o vakaro organizatorius J.Kabašinskas paruošė ir vieną „aklą“ siurprizą – turėjome atspėti kokį gėrimą pateikė prieš ragaujant tris senolius iš Škotijos. Tik uostelėjus, pasakiau iškart, kad žaliava vynuogė – vadinasi konjakas, armanjakas ar brendis. Vėliau, kaip dažnai būna, pirmo įspūdžio detales užgožia protas ir logika – ar galėjo būti taip paprastai sugalvota? Gal čia grain viskis, gal kalvadosas labai aktyvioje statinėje? Visgi tai buvo konjakas. O jo ryšys su viskiu taip pat buvo – pasirodo, ragautą konjaką (dvi statines) užsakė viskio pilstytojas Gordon and MacPhail, kuris 68-iaisiais distiliuotą konjaką išlaikė savo rūsiuose iki 1999-ųjų, kada jį ir išpilstė. Beje, buvo dalyvių, kuriems šis konjakas patiko labiau nei ragauti viskiai. Taigi apžvelgsiu ir ragautuosius.

Pirmasis buvo pateiktas Benromach 1968 – galingas šerinis viskis su ryškiais ąžuolo taninais ir chereso natomis. Nuostabus kvapas ir galingas skonis – reikia tokį mėgti, nes sausumas akivaizdus dėl aktyvios statinės ir ilgos brandos. Šiais laikais nėra dažnas atvejis atrasti tokį skonį. Antrasis, Miltonduff 1968, išsiskyrė puikiu balansu, nors gerokai minkštesnis ir ne tokio ryškaus skonio ir aromato kaip pirmasis. Šis patiko dėl savo gaivumo ir gero vaisinių šviežių natų balanso su brandesnėmis natomis. Tačiau lyginti su Benromach sunku – labai skirtingo charakterio viskiai.  Tuo tarpu trečiasis - Tamdhu 1968, pasirodė dar blankesnis, su trumpu poskoniu. Na, piršosi išvada, kad šįkart galingasis Benromach galėjo kiek užgožti kitus viskius ir atvirkštinė ragavimo tvarka tikėtinai būtų pakeitusi įspūdį. Bet kuriuo atveju, buvo įdomu paragauti tokių senų viskių – ne kasdien tokia proga pasitaiko. Na, bent jau Tamdhu šįkart parodė, kad ilgas brandos amžius nebūtinai bus į naudą. Kiekvieno meistro iššūkis – rasti tinkamiausią momentą išpilstyti savo viskį.