2 Karuizawa iš 1999-2000 ‘derliaus’, tik skirtingo stiprumo

 

Bent kiek apie viskį suprantantis žmogus iš pavadinimo supras, kad Karuizawa – japoniškas pavadinimas. Dar daugiau žinantis pasakys, kad tai viskio darykla, kuri užsidarė 2011 metais, nors gamyba buvo nutraukta dar 2000-aisias. Prieš mane stovi du buteliai, kuriuos sudaro viskis, pagamintas 1999 ir 2000 metais.  Tai 2012 leidimai, sumakaluoti iš minėtais metais pagamintų viskių, brandintų chereso statinėse. Kaip man žinoma, seni Karuizawa salyklinukai yra fantastiški (keletą esu ragavęs, galite apie juos pasižiūrėti prie Japonijos viskių), tačiau smalsu kokie yra šieji, kurie yra apie 12 metų amžiaus ir skiriasi tik stiprumu. Ragauju Karuizawa „Spirit of Asama“ (48%) ir Karuizawa „Spirit of Asama“ (55%). Tikiu, kad skirtumai turėtų būti minimalūs, tačiau žinant šios daryklos viskio retumą ir kainas, pasinaudojau proga įsigyti abu, kuriuos dar įperku.

Žinoma, pradėsiu nuo silpnesniojo. Malonios natos aromate jau išduoda brandinimą chereso statinėse, tą tik dar labiau patvirtina ragavimas – pilna riešutų, odos, šokolado natų. Tikrai malonus ir gerai subalansuotas, viskas savo vietoje. Ilgas ir stiprus poskonis dar labiau leidžia mėgautis. Nors man to šokolado, odos ir prieskonių stiliaus gal netgi per daug.

Antrasis, stipresnysis, tikrai panašus. Gal kiek gaivesnis ir riešutingesnis. Daugiau jėgos, matomai dėl alkoholio kiekio. Skonis irgi identiškas, tik šis pasirodė tirštesnis, kiek saldesnis, turintis daugiau skonio. Gal dėl to vos vos labiau patiko. Tačiau, aš, būdamas viskio geek‘as, dažniausiai mėgstu stipresnius, neskiestus, kuriuos pačiam galima atsiskiesti pagal skonį, pajusti skirtumus. Todėl esu tikras, kad tikrai atsiras žmonių (tikėtina, negi dauguma), kuriems daug labiau patiks silpnesnioji versija. Ji puikiai subalansuota, manau skiedimo laipsnis arti nepriekaištingo.