Master of Malt išleido 60 metų viskį iš nežinomos (slepiamos) daryklos
 

Tikrai smagios žinios iš Master of Malt, internetinių prekiautojų viskiu ir neprikausomų pilstytojų - ką tik išleistas 60 metų senumo viskis, daryklos pavadinimas slepiamas. Dar smagiau ir įdomiau yra tai, kad ir su manimi šiuo džiaugsmu buvo pasidalinta iš anksto, prašant skelbti žinią ne anksčiau šiandien. Ir žinoma, gavau 30ml mėginuką! Greitu laiku planuoju paragauti ir parašyti savo nuomonę, įspūdžius ir žinoma - spekuliacijas tema "na, tai visgi iš kurios daryklos viskis?".

http://www.masterofmalt.com/Blog/post/Master-of-Malt-60-Year-Old-Whisky-and-my-contribution-to-the-NAS-debate.aspx

 

AUSTRIŲ IR ŠKOTIJOS SALŲ VISKIŲ DERINIMO DEGUSTACIJA
 

Tiems, kas nori mane pamatyti ar išgirsti gyvai Vasario 12, Kaune, viskio bare W 1640 vesiu degustaciją apie austrių ir viskio derinimą.

VAKARO MENIU:
- Austrės (Bretanė, Prancūzija, "No.1")
- Bunnahabhain 12 YO (Islay)
- Tobermory 10 YO (Isle of Mull)
- Talisker (Isle of Skye)
- Provenance Caol Ila (Islay)

Į renginį pateksite tik su išankstiniais bilietais, kuriuos galite įsigyti viskio baro darbo metu, KAUNO VISKIO KRAUTUVĖS darbo metu, bei susisiekę telefonu +370 657 53440.

Daugiau informacijos viskio baro W1640 Facebook svetainėje:

https://www.facebook.com/events/1420187244892441/

Iki malonaus!

Povilas

Jim McEwan 50 metų jubiliejus viskio versle

Ši asmenybė tikrai žinoma viskio pasaulyje. Atidirbęs 38 (!) metus Bowmore, kur pradėjo nuo kubiliaus (to, kuris atsakingas už statines darykloje) padėjėjo iki daryklos vadovo, 2001 metais perėjo dirbti į Bruichladdich kur dirba iki šiol. Žurnalistams Jim'as yra prasitaręs, jog atšventęs 50 metų sukaktį viskio versle norėtų išeiti į pensiją ir daugiau laiko praleisti su savo anūkais. Tačiau dabartiniai savininkai, Remy Cointreau grupė įkalbėjo jį pasilikti dar 3 metams. Jim'as teigiamai atsiliepia apie dabartinius savininkus ir mielai tęs savo darbą.

Sėkmės ir sveikatos, Jim'ai!

Viskio klubo „Lietuvos viskio brolija“ renginys ir svečias iš D.Britanijos
 

Gegužės pradžioje, klubas turėjo eilinį neeilinį renginį. Negana to, kad susirinko visi 9 nariai, kasmėnesinio Klubo narių susitikimo metu turėjome svečią iš Angus Dundee, Jimmy Robertson, kuris taip pat šią savaitę veda degustacijas Kauno (W1640) ir Vilniaus (King and Mouse) viskio baruose. Angus Dundee valdo Tomintoul, Glencadam daryklas, taip pat pilsto Smokey Joe salyklinį iš neatskleidžiamos Islay daryklos, kuris jau atrado savo gerbėjus Kauno viskio mėgėjų tarpe. Ši darykla taip pat turi nepriklausomo pilstymo seriją Mackillop‘s. Buvo proga paragauti/pauostyti tris skirtingus new make (tik išvarytas spiritas, nebrandintas statinėje) ir juos palyginti – uostėme Tomintoul, Glencadam ir dūminę Tomintoul versiją Old Ballantruan. Malonu pajusti, kad ir subtilius skirtumus. Tomintoul spiritas tvirtesnis, išraiškingesnis, kai Glencadam išsiskiria delikatumu ir švelnumu. Vėliau ragavome 21 metų versijas iš abiejų daryklų ir tie patys skirtumai buvo juntami – Glendacam buvo ženkliai švelnesnis nei Tomintoul. Vakarą vainikavo 30m. Tomintoul 1976.

Jimmy Robertson pasakojo apie savo darbą su Johnnie Walker (kai šis dar priklausė United Distillers), Morrison Bowmore (Glen Garioch, Auchentoshan ir Bowmore daryklos) kompanijoje ir žinoma daugiausiai apie darbą ir viskius priklausančius Angus Dundee. Tikrai įdomu sužinoti, kodėl viskio spiritas gali būti toks skirtingas, netgi tarp nedūminių viskių. Distiliavimo aparato forma, fermentacijos laikas, kaip užpilamas ir maišomas sumaltas salyklas, kiek užpildomas distiliavimo indas – viskas turi įtaką galutiniam produktui, kurį mes su didžiuliu pasimėgavimu siurbčiojame po daugelio metų. Žinoma, laikas ir statinės ąžuolas turi lemiamą įtaką, tačiau kiekvieno viskio spiritas bręsta skirtingai ir tuos skirtumus pajuntame tik po ilgo brandinimo statinėse.

Nemažiau smagu tai, kad vienas klubo narys, Laurynas, pabuvojo JAV kur aplankė St.George varyklą, kuri šalia burbono ir kitų labai įdomių distiliatų (iš apelsinų žiedų, iš austrių (tikrai taip!)), prieš daugiau nei dešimt metų išvarė viensalyklio (single malt) viskio partiją. Laurynui pavyko po keleto bandymų skirtingose alkoholio krautuvėlėse surasti pernai išpilstytą leidimą ir sėkmingai jį pargabenti į Lietuvą. Artimiausiu metu būtinai atsiras šio egzemplioriaus paragavimo įrašas.

Burn Stewart Distillers pakeitė savininkus ir dar šis bei tas
 

Mums Lietuvoje labai gerai pažįstama tokius viskius kaip Bunnahabhain, Tobermory, Black Bottle ir Scottish Leader gaminanti kompanija Burn Stewart Distillers (BSD) pakeitė savininkus.

Visai neseniai ją nupirko Pietų Afrikos Respublikos konglomeratas Distell uz 2,2 milijardo Pietų Afrikos randų (160 milijonų svarų sterlingų). Tai yra jau ir prieš tai egzistavusios partnerystės gilinimas. Iki šiol, šios dvi kompanijos lygiomis teisėmis platino BSD škotiškus viskius afrikos žemyne. Pati Distell įsigijo jau ne pirmą didžiulį tarptautinį tauriųjų gėrimų gamintoją. Paskutinis jos pirkinys buvo prancūziško konjako gamintojas Bisquit.

Akivaizdu, kad atsiranda vis daugiau naujų didelių dalyvių pasaulio alkoholio rinkose. Savanaudiškai ir optimistiškai tikėkimės, kad kokybė nuo to nepablogės, o kainos tik pagerės!

P.S. kalbant apie jau paminėtą BSD valdomą Tobermory daryklą, reikėtų paminėti, kad joje iškilo šiokkų tokių nesklandumų. Išseko pagrindinio šaltinio vanduo ir darykla trumpam turėjo nutraukti darbą. Bet Tobermory viskio gerbėjai neturėtų labai nusigąsti, nes jau yra duotas pažadas - vėl atsiradus pakankamiems kiekiams kokybiško vandens padidinti gamybos apimtis ir taip atsigriebti už prarastą laiką.