Viskis ir maistas NR.3 – Blue Stilton sūris su Longmorn 16, Talisker 10 ir Lagavulin 16

Įkvėptas vieno interviu su Charles Maclean, kurio metu jis pasakė, kad jo vienas mėgstamiausių derinių yra Lagavulin 16 Year Old su Roquefort sūriu, nusprendžiau išmėginti kažką panašaus. Tam pasirinkau tiek pat galingą kitą sūrį su mėlynuoju pelėsiu, o viskių pasirinkau netgi keletą – šalia dūmingų Lagavulin ir Talisker pasirinkau kažką lengvesnio, bet pakankamai tvirto – Longmorn. Nuo jo ir pradėjau.

Vaisiškas, salykliškas, su medžio, šviežios žolės natomis Longmorn mano nuomone netiko prie šio sūrio. Viskis tik nemaloniai paaštrėjo, sūris jį pilnai užgožė. Kartu gavosi toks spiritingas aitrokas poskonis. Šį viskį mėginsim pritaikyti kitur.

Longmorn 16 Year Old – NE.  Atskirai jis daug skanesnis. Prieskoningas, vaisinis viskis netinka su tokiu galingu sūriu.

Keliaujame prie Talisker. Na, jūriškasis, dūmingas ir pipiringas viskis visai kitaip papildo sūrį. Šis derinys labai įdomus – kartu skonis tampa dar sūresnis, maloniai aštrėjantis. Komponentai vienas kitą sustiprina, tačiau neužgožia. Pipiringas, maloniai kartus ir aštrokas poskonis. Dominuoja sūrio natos, o Talisker tik padeda jam geriau atsiskleisti. Manau labai vykęs derinys.

Talisker 10 Year Old – TAIP. Puikus derinys – neturiu priekaištų.

Pabaigai – tikrai ne prasčiausias kandidatas, Lagavulin. Pojūčiai – panašūs kaip ir su Talisker, tik čia derinyje atsiranda migdolų ir saldymežio natos, aitroki prieskoniai. Gal kiek per kartus derinys. Ilgas, sūrus prieskonis. Malonu, tačiau po Talisker – nebe taip gerai (gal padauginau viskio apskritai?). Prieš Longmorn derinį laimi, o su Talisker pasiekia beveik lygiąsias. Įdomus derinys – atnešė bendras natas, kuriomis labai stipriai nepasižymi nei vienas komponentas. Šis derinys saldesnis, pilnesnis, tikrai kompleksiškiausias, tačiau nesu tikras ar visiškai jį supratau (gal tikrai padauginau viskio..?). Su Talisker mėgavausi labiau.

Lagavulin 16 Year Old – TAIP, bet.. Šįkart laimi Talisker. Šis derinys labai turtingas, gal net per daug skonio.

Viskis ir maistas NR.2 – Talisker 10 ir Yamazaki 18 su laukiniais ryžiais
 

Po pirmo nepavykusio bandymo pamėginkime ką nors vegetariško su kuo nors tvirto ir su kuo nors lengvesnio, bet tiek pat kompleksiško.. Ir kas gaunasi? Šįkart tai jaunas galingas nepaliekantis abejingų ir tuo pačiu toks paprastas Talisker, bei Yamazaki 18 metų amžiaus meginami su vegetarišku ir paprastu patiekalu. Bet mano labai mėgstamu. Šįkart pasirenku ruduosius ryžius, kartu su laukiniais bei raudonaisiais Kamargo (pelkingas regionas Prancūzijos pietuose, garsėjantis savo ryžiais, druska ir buliais) ryžiais. Ryžius pagardinu ant sviesto keptais svogūnais ir morkomis, o paruoštą maistą iškart pagardinu Grana Padano drožlėmis bei moliūgų ir kedro sėklomis.

Talisker - pirmi įspūdžiai – hm.. neblogai.. gali būti puiku.. Sūrus dūmingas viskio charakteris puikiai dera prie salsvais aliejingomis sėklomis ir aštriais prieskoniais praturtintais ryžiais.  Neblogas balansas. Talisker jėga papildo gana krakmolingą ir lengvą tačiau aliejingą patiekalą. Pamėginu su vandeniu (viskį, ne maistą!) – dar geriau! Talisker sūrumas sušvelnėja, pilnai užpildo maistą. Labai nenoriu daug rašyti, nes noriu tik valgyti ir mėgautis, o ne bevalgant maigyti kompiuterio klavišus.

Talisker 10 Year Old – TAIP.  Verta mėginti, tikrai neblogas derinys. Nenuvilia, bet palieka vietos ir geresniam kandidatui. Galima rasti dar geriau, esu tikras.

Ką gi, ateina japono Yamazaki eilė. Pirmi įspūdžiai – dar geresni nei su Talisker. Yamazaki tvirtas ir taniningas vaisiškumas puikiai papildo sotų ir delikatų maistą. Salsvas ir pilnas patiekalas puikiai papildo kiekvieną Yamazaki gurkšnį. Mano manymu, puiki darna – kol kas geriausiai pavykęs bandymas. Maistas paprastas, viskis gana ypatingas.

Vėlgi – verta ir būtina pasilikti keletą lašų gėrimo po valgio, kad maloniai ir pilnai užbaigti malonumą.

Yamazaki 18 Year Old – TAIP. Puikus derinys – itin stipriems mėsėdžiams nerekomenduoju, nes pats patiekalas nepasirodys pilnavertis – psichologiškai gali kažko trūkti. Tačiau, man, įvairaus maisto mėgėjui, šis derinys tiko ir patiko ir leido patirti maksimalų malonumą. Ok, gana rašyti, einu ne tokiu jau ir kasdieniu viskiu..

Viskis ir maistas NR.1 – Bowmore 1992 Bordeaux Finish su jautienos steiku

Neretai mėgstu pamėginti viskį su maistu. Todėl mielai pasidalinsiu savo įžvalgomis ir potyriais dabar ir ateityje.

Pamėginti būtent tokį derinį paskatino tai, jog šis Bowmore paskutinius 10 metų leido Bordeaux (Chateaux Lagrange) vyno statinėse. Man šio krašto galingi vynai visada labiausiai patiko su vidutiniškai keptu arba pusžaliu jautienos gabalu.  Todėl aliejuje su žolelėmis tris dienas pabrandintam steikui norėjau ką nors pakankamai įdomaus ir galingo – svaraus, turtingo ir pakankamai dūminio.

Pradėkime.. Spanguolėmis su pipirais ir migdolais turtingas viskis nuo pat pradžių užgožia mėsą. Kartu su maistu atsiranda kartokas karamelizuotų riešutų skonis, kuris nėra malonus. Vanduo neišgelbėjo – jūros vandens natos ir rūkytas kumpis nepadeda skonio harmonijai atsirasti.

Pasirinktas viskis – gana savitas ir ko gero iš „mėgsti arba nekenti“ kategorijos. Manau, kad prie steiko reik kažko pakankamai turtingo, tačiau paprastesnio, ne tokio galingo.

Verdiktas – NE.

Abu dalykai – atskirai yra nuostabūs, maišyti neverta. Gali būti, kad tiktų su charakteringais Speyside, Highland viskiais arba Highland Park, Springbank. Mėginsim iš naujo kitą kartą!