Benromach viskių degustacija „aklai“

 

„Konjako namai“ – konjako ir viskio parduotuvė Vilniuje, organizuoja viskio degustacijas „Šekspyro" viešbutyje. Kartais labai malonu ten užsukti. Paprastai žmonių būna nedaug, o aplinka labai jauki. Malonu pabendrauti ir pasišnekučiuoti viena labai įdomia tema – apie viskį. Rugsėjo 12d. įvykusi degustacija mane tikrai sudomino – siūlyta paragauti 5-is skirtingus Benromach viskius. Šios daryklos teko ragauti tik vieną viskį, kuris ne itin patiko (Benromach Traditional). Dėl to nusprendžiau duoti šansą šiai distilerijai labiau save atskleisti ir užsirašiau į degustaciją. Ir tikrai nepasigailėjau – viskiai buvo labai skirtingi, įdomūs ir tikrai pamalonino neprasta kokybe ir balansu (kai kurie daugiau, kai kurie mažiau).  Tą vakarą ragavome – Benromach Organic, Benromach 2000 Madeira Wood Finish, Benromach 2000 Burgundy Wood Finish, Benromach 10 Year Old ir Benromach 1981.

Degustacijas vedantis J. Kabašinskas šįkart mus pamalonino ir siurprizu – degustacija buvo „akla“ – t.y.  viskius gavome nežinoma tvarka. Tokius dalykus tikrai mėgstu, nes tai leidžia objektyviau pažvelgti į viskį, nežinant jo amžiaus, brandinimo sąlygų ir rinkodaros triukų. Todėl taip vertinti viskį yra tikrai smagu. Bet atspėti – kuris yra kuris, nėra taip lengva. Žinoma, nei vieno pristatyto viskio neteko ragauti ir anksčiau, tačiau tai neguodžia – atspėjau tik vieną. Guodžia tik tai, kad tikrai užtikrintai atpažinau būtent tą, kuris iš jų seniausias (Benromach 1981) ir mano nuomone, geriausią balansą bei skonio ir kvapo puokštę turintis viskis. Tuo tarpu du jaunuosius (Organic ir 10 year old) sumaišiau vietomis, tas pats nutiko ir su „finish‘ais“ – Madeirą sumaišiau su Burgundy.

Bet kuriuo atveju net ir jaunieji Benromach nustebino savo kokybe ir balansu, būtent lyginant su kitais Speyside viskiais. Tikrai ne paskutinėje vietoje regione, kuriame apstu konkurentų. Verti dėmesio, mielai daugiau jų paragausiu ir ateityje.