Filtravimo ir stiprumo skirtumai

 

Tikiu, kad daugelis apie tai yra pagalvojęs – koks stiprumas „optimalus“, ar skiesti viskį ir iki kiek. Man asmeniškai smagiau kai stiprumo daug – viskį visada gali atskiesti vandeniu, o stiprumo ir charakterio nepridėsi. Jeigu kalbant apie charakterį, vyrauja nuomonė, kad kuo viskis stipresnis, tuo jame mažiau vandens, daugiau viskio, vadinasi jis charakteringesnis, ryškesnis. Tas pats liečia filtravimą – beveik visi vienbalsiai tvirtina (o gal tai netgi tiesiog faktas), jog šaltasis filtravimas (chill-filtration) atima dalį gėrimo skonio ir aromato. Tai anksčiau buvo daroma dėl to, jog šaltai nefiltruotas viskis susidrumsčia įpylus vandens ar įdėjus ledo, kas paprastam vartotojui atrodė neestetiška. Išprususiam vartotojui skonis ir aromatas yra svarbiau nei vaizdas, tiesa? Šiais informacijos laikais žmonės nori tiesos. Ir tikro skonio, tiesa?

Bet kuriuo atveju, pats noriu įsitikinti kaip ten yra iš tiesų. Ir pagaliau turiu progą – ačiū Aurimui iš CL World Brands, kuriems priklauso Bunnahabhain darykla. Kaip žinia, ši darykla 2010 metais atsisakė šaltojo filtravimo ir savo gaminamo viskio stiprumą išpilstant pakėlė iki 46,3%. Mano rankose du 12 – ukai. Vienas- 40% ir filtruotas šaltai, o kitas – dabartinis, 46,3% ir nefiltruotas šaltai.

Išpilsčiau abu šalia viens kito, kad palygint spalvą – ji gana ženkliai skiriasi „nefiltruotojo“ naudai. Ar tai turės įtakos skoniui ir aromatui? Pradėkime nuo „silpnesniojo“. Aromatas ir skonis gaivus ir malonus. Mielai ir lengvai geriamas, su švelniu jūriniu charakteriu ir tipiniu Bunna kick‘u. Kai prie nosies prikišau naujosios (reiktų sakyti dabartinės) versijos pripildytą taurę, pajutau daug ryškesnį aromatą. Net mintyse ištariau „oho“. Jis ryškesnis ir kiek kitoks.  Skonis taip pat intensyvesnis.

Jeigu gamintojas visiškai nekeitė receptūros (liko identiška ar labai panaši proporcija), man tikrai labiau patiko stipresnioji versija. Jis pilnesnis, su daug ryškesniu aromatu ir skoniu, išlaikant daryklos autentiškumą, charakterį. Tokiu atveju tikrai galiu teigti, jo nefiltravimas šaltai ir didesnis stiprumas (alkoholio ir bendrai viskio kiekis vandenyje) man yra priimtinesnis ir suteikia daugiau skonio. Jeigu bus proga, būtinai mėginsiu pakartoti eksperimentą. Gal su Ledaig?