Geriausi viskiai pasaulyje!

 

Prieš savaitę Londone vykusiuose Whisky Magazine organizuojamuose apdovanojimuose World Whiskies Awards 2013 buvo pagerbti geriausi šių metų pasaulio viskiai. Visiems mums viskio snobams įdomiausioje ir artimiausioje kategorijoje World's Best Single Malt Whisky geriausiojo titulą laimėjo tikrai neįprastas egzempliorius - Arbeg Galileo. Tai viskis 12 metų brandintas statinėse, kuriose prieš tai buvo laikomas burbonas, ir statinėse, naudotose brandinti itališką Marsalos vyną. Tokį neįprastą vardą šis Ardbegas gavo neseniai pradėto vykdyti eksperimento (ir žymaus mokslininko) garbei. Minėto eksperimento metu 2012 metais šiek tiek Ardbeg viskio buvo išsiųsta į orbitą ir jis ten brandinamas norint sužinoti brendimo, vykstančio nesvarumo sąlygose, ypatumus. Pats Arbeg Galileo nebuvo brandintas kosmose, tačiau pripažintas geriausiu pasaulyje todėl tikrai yra vertas mūsų visų dėmesio. O ir kainuoja jis tikrai nelabai daug.

Kitose kategorijose taip pat netrūko įdomių istorijų bei netikėtumų.

Geriausio maišyto viskio (blended whisky) titulą VĖL laimėjo japoniškasis Hibiki 21yo. Šioje pozicijoje japonai titulą užleido tik du kartus nuo pat 2007 metų. Žinant tai, kad ragavimas vyksta aklai, o komisijos nariai yra žymiausi viskio ekspertai ir kritikai, negalima pro akis praleisti tokių rezultatų. Japonai žinomi savo kokybe ir pastovumu bet kokioje srityje, viskis irgi nėra išimtis.

Geriausio maišyto salyklinio viskio (blended malt whisky) titulą taip pat laimėjo japoniškas 28 metus brandintas viskis gana keistu pavadinimu "Mars Maltage 3 plus 25". Šioje kategorijoje japonai rodo gerus rezultatus. Jų Nikka Taketsuru šį titulą laimėjo 2007, 2009, 2010, 2011 ir 2012 metais. Ispūdingai.

Geriausias grūdinis (grain whisky) šiais metais yra Bain's Cape Mountain viskis iš Pietų Afrikos Respublikos. Viskio gamyboje škotus vis labiau vejasi įvairios pasaulio tautos. Švediškas, japoniškas ir indiškas viskiai jau mums yra gana daug girdėti, o va afrikietiško dar pasitaiko tikrai nedažnai.

Geriausio amerikietiško viskio vardą jau antrą kartą laimėjo George T. Stagg - beprotiškas, daugelio ekspertų jau anksčiau įvertintas ir daugiau kaip 70% alkoholio turintis burbonas.

Ir galiausiai liko viskio likeris, kurio mes degustuojame neypatingai daug, bet negalima ir jo nepaminėti. Apdovanojimą laimėjo mūsų puikiai pažįstama Master of Malt komanda (dėl nuostabių viskio pavyzdėlių) su savo Speyside Whisky Liqueur 40 Years Old.

Daugybė kitų viskių buvo pagerbti smulkesnėse kategorijose, o visą nugalėtojų sąrašą ir netgi nemažai jų aprašymų galite rasti Whisky Magazine puslapyje. Taigi, pradedame medžioti ir ragauti geriausius šių metų pasaulio viskius.