Trumpas poilsis nuo viskio – brangiausias pasaulyje romas ir dar vienas

 

Trumpai pailsėti nuo viskio (vienai dienai) nusprendžiau ne todėl, kad šis atsibodo. O todėl, kad jau seniai knieti paragauti mėginuką gautą iš Gintauto Dindos (didžiulis ačiū TAU!!!) – brangiausio pasaulyje romo Angostura Legacy. Taip pat į mano rankas pateko kitas, paprastesnis, tačiau seniai norėjau paragauti ir šio – Diplomatico Reserva Exclusiva. Jeigu remtis Angostura vyriausiojo meistro žodžiais, jog prieš ragaujant tokį rimtą romą kaip tas kurį tuoj ragausiu, verta gerklę „pašildyti paprastesniu romu“. Dėl to pradėsiu nuo Diplomatico. Ir prieš ragaujant noriu paminėti, jog labai senas romas yra neįmanomas dalykas, nes dėl Karibų klimato jo paprasčiausiai neliktų brandinamose statinėse. Todėl 12 metų Romui yra tikrai reikšmingiau nei viskiui ar juo labiau konjakui.

Diplomatico Reserva Exclusiva – Venesuelos romas, brandintas bent 12 metų. Turi ne vieną apdovanojimą, tačiau ne dėl to (pats nežinau dėl ko, greičiausiai dėl gražaus butelio) panorau jo paragauti. Romų nevertinsiu, tačiau pateiksiu skonio aprašą. Aromatas: vos vos džiovintų obuolių, daug razinų ir itin daug vanilės. Jaučiu tik vanilę ir karamelizuotą cukrų. Šiek tiek pieniško šokolado natų. Turėtų būti saldus. Skonis: super saldus, vanilės bomba. Obuolių ir abrikosų džemas su triguba doze cukraus pudros. Šokoladiniai keksiukai su razinomis. Poskonis saldus ir šiek tiek prieskoningas – razinos, cinamonas. Tikrai įdomus, tačiau super saldus. Mano draugei patiko daug labiau nei man. Puikiai tinka su desertu, o dar geriau - vietoje jo. Tikrai tiks vaišinti į svečius atklydusius „saldžiamėgius“ draugus ir jų damas.

Angostura Legacy – pasak jų distiliavimo meistro, tai ne mažiau negu 17 metų brandintų Trinidado romų mišinys. Aromatas: daug malonesnis už pirmojo. Čia labiau dominuoja medis, senos knygos ir prieskoniai. Taip pat džiovintų figų, razinų natos, mandarinai ir apelsino žievelė. Šlakelis cinamono ir gvazdikėlių. Šiek tiek primena pabrandintą konjaką tik salsvos vanilės natos kiek ryškesnės. Skonis: karamelizuotas cukrus, razinos ir datulės. Saldus ir šitas, tačiau šalia daugiau natų. Vanilė. Juntamas medis ir vos vos saldymedžio. Poskonis saldus ir ilgai saldus, šiek tiek riešutingas, su razinų, pieniško šokolado, vanilės ir medžio natomis. Šio skonis daug pilnesnis ir poskonyje daugiau natų. O aromatas patinka dar labiau.

Angostura patiko ženkliai labiau, vien dėl to, kad šalia saldumo yra daug daugiau natų, skonis gerokai labiau subalansuotas. Nekvestionuosiu jo kainos ir vertės. Buvo tiesiog smagu gauti lašą ir paragauti, įsitikinant, kad brangiausias dar nereiškia geriausias, nes tai nepamatuojama. Tai – tik skonio reikalas.  Nors šis romas – kol kas geriausias ką ragavau, bet mano nuomonė mažai ką reiškia, nes kol kas teragavau keletą rimtų romų (apie tą gėralą iš B raidės, kur tik į kokteilius tinka nekalbu).