Viskio klubo „Lietuvos viskio brolija“ renginys ir svečias iš D.Britanijos

 

Gegužės pradžioje, klubas turėjo eilinį neeilinį renginį. Negana to, kad susirinko visi 9 nariai, kasmėnesinio Klubo narių susitikimo metu turėjome svečią iš Angus Dundee, Jimmy Robertson, kuris taip pat šią savaitę veda degustacijas Kauno (W1640) ir Vilniaus (King and Mouse) viskio baruose. Angus Dundee valdo Tomintoul, Glencadam daryklas, taip pat pilsto Smokey Joe salyklinį iš neatskleidžiamos Islay daryklos, kuris jau atrado savo gerbėjus Kauno viskio mėgėjų tarpe. Ši darykla taip pat turi nepriklausomo pilstymo seriją Mackillop‘s. Buvo proga paragauti/pauostyti tris skirtingus new make (tik išvarytas spiritas, nebrandintas statinėje) ir juos palyginti – uostėme Tomintoul, Glencadam ir dūminę Tomintoul versiją Old Ballantruan. Malonu pajusti, kad ir subtilius skirtumus. Tomintoul spiritas tvirtesnis, išraiškingesnis, kai Glencadam išsiskiria delikatumu ir švelnumu. Vėliau ragavome 21 metų versijas iš abiejų daryklų ir tie patys skirtumai buvo juntami – Glendacam buvo ženkliai švelnesnis nei Tomintoul. Vakarą vainikavo 30m. Tomintoul 1976.

Jimmy Robertson pasakojo apie savo darbą su Johnnie Walker (kai šis dar priklausė United Distillers), Morrison Bowmore (Glen Garioch, Auchentoshan ir Bowmore daryklos) kompanijoje ir žinoma daugiausiai apie darbą ir viskius priklausančius Angus Dundee. Tikrai įdomu sužinoti, kodėl viskio spiritas gali būti toks skirtingas, netgi tarp nedūminių viskių. Distiliavimo aparato forma, fermentacijos laikas, kaip užpilamas ir maišomas sumaltas salyklas, kiek užpildomas distiliavimo indas – viskas turi įtaką galutiniam produktui, kurį mes su didžiuliu pasimėgavimu siurbčiojame po daugelio metų. Žinoma, laikas ir statinės ąžuolas turi lemiamą įtaką, tačiau kiekvieno viskio spiritas bręsta skirtingai ir tuos skirtumus pajuntame tik po ilgo brandinimo statinėse.

Nemažiau smagu tai, kad vienas klubo narys, Laurynas, pabuvojo JAV kur aplankė St.George varyklą, kuri šalia burbono ir kitų labai įdomių distiliatų (iš apelsinų žiedų, iš austrių (tikrai taip!)), prieš daugiau nei dešimt metų išvarė viensalyklio (single malt) viskio partiją. Laurynui pavyko po keleto bandymų skirtingose alkoholio krautuvėlėse surasti pernai išpilstytą leidimą ir sėkmingai jį pargabenti į Lietuvą. Artimiausiu metu būtinai atsiras šio egzemplioriaus paragavimo įrašas.