Viskio ragautojų „lygiai“

 

Daugumoje sričių galima lengvai pamatuoti žmogaus gebėjimus – ką jis gali ir kiek. Viskio ragavime, bei jo supratime manau irgi tas įmanoma. Čia panašiai kaip kompiuteriniuose žaidimuose – kelti savo lygį, tobulinti žaidėją ar žaidimą. Gebėti daryti paprastus dalykus, o paskui gebėti daryti tuos pačius dalykus, tik daug geriau, kokybiškiau. Įkvėptas tokios idėjos, pamėginau suvokti kur aš esu ir tuo pačiu sudėlioti lygius nuo to, kuris žino, kas yra viskis, iki „viskio mėgėjo“ ir vėliau iki „viskio žinovo“.

1-as lygis – baruose su draugais gurkšnojantis viskį. Deja, dažniausiai su kola ir ledu. Ir dažniausiai ne viskį.

2-as lygis – mėgsta viskį gauti dovanų arba kartais nusipirkti butelaitį, nes jį mėgsta. Žino keletą mėgstamų brand‘ų ir ties jais fokusuojasi.

3-as lygis – geba pasakyti, kuris viskis jam skanus, kuris neskanus. Kartais gali pasakyti, kad dar kartą pirktų tokį pat viskį. Žino skirtumus tarp burbono, maišyto ir salyklinio viskio.

4-ias lygis.  Suvokia, ką reiškia „vaisinis“, „dūminis“, skiria viskius pagal pirminius aromatus ir skonius. Gali pasakyti, ar viskis vaisiškas, bet negali įvardinti kokie vaisiai yra. Supranta kokį viskį mėgsta, įsimena daryklų pavadinimus. Žodyne turi tokius apibūdinimus – vaisiškas, dūminis, grūdinis, aštrus, lengvas, kompleksiškas ir panašiai.

5-as lygis. Gali pasakyti ne tik ar viskis vaisinis, ar dūminis ir panašiai, tačiau gali apibūdinti kokie vaisiai, koks dūmingumas, kokie prieskoniai ir panašiai. Atsimena ne tik daryklas, bet ir skirtumus tarp tos pačios daryklos skirtingo amžiaus viskių. Žodynas – beveik neribotas.

6-as lygis. Žino daryklų istoriją, gali pasakyti kokio amžiaus, kurio dešimtmečio kurios daryklos viskis buvo geras ir kodėl. Gali pasakyti, kuris viskis neįvertintas, o kuris pervertintas (kainos, populiarumo prasme). Turi ne tik mėgstamas daryklas (kartais net neturi, bet turi kelias nemėgstamas), bet ir tų daryklų skirtingus laikotarpius ar konkrečius „vintage‘us“. Žodynas – pilnas lengvai suvokiamų, bet išradingų „naujadarų“ ir išvestinių terminų. Kaip rūkytos spanguolės ant juodos duonos ar kiaulės oda su baltų pipirų padažu. Ir dar daug stipriau.

7-as lygis. Turėdamas visas žinias ir daugiau nei 6-as lygis, niekaip negali atsispirti kolekcionavimui – tiek viskio, tiek atskirų skonių ir aromatų savo galvoje. Linkęs kaupti patinkančių daryklų viskius, kartais tik konkrečiais laikotarpiais išvarytus (vintage‘us) ir konkrečių statinių. Kolekcionuoja arba viskį, arba malonias patirtis jį išragavus.

O kuriame lygyje esi tu?

Tik nepriimkite per daug rimtai :)